tiistai 15. elokuuta 2017

And some TLC

Ampiaisenpistosta on nyt kulunut kuusi päivää. Käsi alkaa olla jokseenkin normaali, mutta kutiaa vieläkin epämiellyttävän paljon. Pistokohta näkyy edelleen kummallisen selkeästi ja kämmenselässäni on siis selvä reikä. Lääkäri määräsi kortisonia tabletteina ja olen noudattanut ohjeita kiltisti nyt neljän päivän ajan. Tabletit ovat sellaisessa oranssissa läpinäkyvässä purkissa, sellaisessa, joita näkee elokuvissa. Vieläkin vähän hirvittää, kun katselenkin niitä, sillä en ole syönyt niitä koskaan aiemmin ja olen muutenkin melko tottumaton lääkkeisiin - onneksi.

E-reseptit toimivat täällä jokseenkin hyvin. Lääkärissä kysytään, mihin apteekkiin resepti halutaan toimitettavan ja lääke on yleensä noudettavissa sieltä viimeistään tunnin kuluttua. Jos muistaa varmasti tarkentaa, mihin apteekkiin haluaa, sillä samannimisiä on paljon. Kerran lääke meni toiseen toimipaikkaan, ja sitä pitikin sitten vähän selvitellä. Sen jälkeen olen muistanut kertoa aina varmuuden vuoksi myös osoitteen. 

Vaikka resepti nykyaikaisesti sähköinen onkin, saa lääkettä noudettaessa aina mukaansa paperipussin, jonka kylkeen on niitattu nippu ohjeita ja tarkempia tietoja lääkkeestä. Tällä kertaa paperi kertoo esimerkiksi hyvin tarkasti, että purkissani pitäisi olla pyöreitä, persikanvärisiä tabletteja, joissa on tietynlainen teksti ja numerointi. Kotiapteekkimme niittaa pussiin sympaattisesti myös viikon ruokareseptin. Ehkä senkin pitäisi auttaa paranemiseen, kuka tietää. Tällä kertaa minulle ehdotetaan roasted red pepper & chicken wrapia. Näyttää sen verran herkulliselta, että voisi melkein kokeilla.
Opin, että kortisoni voi aiheuttaa unettomuutta, muun muassa. Sitä ongelmaa ei ole ollut, sillä sain ohjeeksi jatkaa myös Zyrtecin syömistä, joka unettaa minua aina, mikäli joudun sitä allergiaoireiden vuoksi ottamaan. Sen voima on ilmeisesti vahvempi, sillä nukahtelen sohvalle iltapäivisin, jos yritän esimerkiksi lukea jotain.  

Maanantai-iltapäivänä puhelin soi, se herättää minut horroksenomaisesta iltapäiväunesta, siltä sohvalta, jolla olin istunut lukemassa opiskelumateriaalia. En edes ehdi hapuilla puhelinta käteeni ja viesti tallentuu puhepostiin. "Hei, täällä Alex..." (Hetkinen, kuka Alex?) Kertoo soittavansa sieltä lääkäriasemalta, tiedustellakseen tämänhetkistä vointiani. "Ota toki yhteyttä, jos on mitään ongelmia. Hyviä vointeja!" En soita Alexille takaisin, sillä ei minun voinnissani mitään huolestuttavia käänteitä ole tapahtunut, kyllähän tämä on jo ehdottomasti parempaan suuntaan menossa.

Tiedän sen olevan mainoskikka, jolla pidetään kyseinen lääkäriasema mielessä, mutta kyllä se pysyykin. Paikka oli siisti, sillä oli hyvät aukioloajat, se sijaitsee suhteellisen lyhyen matkan päässä ja kohtelu oli oikein ystävällistä ja asiallista. Ja kun vielä vastaanottotyttö soittelee peräänkin ja tiedustelee vointia.

Että mikseipä vähän TLC:tä, ei siitä haittaa ole. Lapsetkin ovat käyneet silittelemässä aika ajoin, jotta äidin käsi paranisi. Tender Loving Care, niinhän ne lastenohjelmissakin sanoo.

Koko episodin voi lukea täältä.

7 kommenttia:

 1. Itseasiassa se ei ole mainoskikka, vaan vakuutusyhtiön vaatimus ottaa yhteyttä potilaaseen, jotta vältetään mahdollinen - kallis - paluu sairaalan ensiapuun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielenkiintoista, mutta samalla hyvin uskottavaa. Aiemmin mulle ei kyllä ole mistään soiteltu perään, enkä ole osannut odottaakaan!

   Poista
  2. Tää riippuu vakuutusyhtiön ja lääkäriaseman välisestä sopimuksesta.

   Poista
 2. Oon siis itse työskennellyt kummassakin vaihtarissa, siinä jossa ei tarvinnut soittaa ja siinä jossa muutaman suuremman vakuuttajan kanssa oli soppari jonka mukaan meillä oli 48 tuntia aikaa soittaa ja kysyä potilaan vointia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielenkiintoista tietää! Meillä on ollut tähän mennessä kaksi eri vakuuttajaa.

   Poista
 3. Hei!

  Nuo oranssit pilleripurkit on niin hauskoja :) ja niin totta siellä suuressa Ameriikan maassa ;). Poika reissasi kesäkuussa isänsä kanssa Chicagossa ja Minneapolisissa ja joutuivat turvautumaan lääkäriin pojan korvatulehduksen takia. Nyt meilläkin on matkamuistona Shopco'n oranssi pilleripurkki, jossa pojan antibiootit olivat. Ei taitaisi mennä vastaava systeemi läpi Eu:n alaisessa Suomen maassa ;-D

  Ja olipa se lääkärikäyntikin ollut hieman erilainen kuin täällä meillä. Mutta hyvä ja mielenkiintoinen kokemus. Loppu hyvin kaikki hyvin - korvatulehdus parani!!!

  Mukavaa alkavaa syksyä sinne.

  Terveisin, Johanna

  VastaaPoista
 4. Ne purkit tuovat mulle aina elokuvat mieleen! :) Voivat ne lääkärikäynnit olla erilaisia eri puolella, mutta aina sitä asiansa jotenkin saa selväksi :)

  Hyvää syksyä myös sinulle!

  VastaaPoista