tiistai 9. tammikuuta 2018

Menisitkö ensin

Toisinaan hämmennyn liikenteessä. En siksi, että minulla olisi minkäänlaisia vaikeuksia muistaa esimerkiksi liikennesääntöjä tai käyttäytyä lähinnä asiallisesti liikennetilanteissa. Hämmennyn kuitenkin, kun esimerkiksi odotan, että pääsen kääntymään stop-merkin takaa vasemmalle. Odotan kiltisti, että vastaantulevat menevät ensin, samoin luonnollisesti etuajo-oikeutettua väylää ajavat.

Hämmennyn, sillä paikallinen tapa noudattaa liikennesääntöjä on välillä niin nöyrä, että silkasta ystävällisyydestä tilanne saadaankin muuttumaan liikennesääntöjen vastaiseksi esimerkiksi sillä tavoin, että vasemmalle kääntyvälle annetaan tietä, vaikka oma vuoro olisikin ensin. Vastaan tulevasta autosta heilutellaan vimmatusti käsiä tai vilkutellaan valoja. Mene vain ensin, joudut odottelemaan niin kauan vasemmalle kääntymistä, kuljettaja luultavasti sanoisi, jos ääni kantaisi minulle saakka. Silloin otan käsimerkit käyttöön itsekin ja heiluttelen kiitokseksi.

Kaistan vaihtamisestakaan ei kukaan tee haastavaa vilkkaammassakaan liikennetilanteessa (eri juttu sinänsä on se, voidaanko vermontilaista liikennettä koskaan kuvata oikeasti vilkkaaksi). Riittää, että laittaa vilkun päälle - joku antaa kuitenkin pikimmiten tilaa. Ja suomalainen hämmentyy taas, vilkuilee moneen kertaan sivulle, että varmastiko tilaa tulee. Uskottava se on.

Mutta voi tässä kääntöpuolensakin olla. Toisinaan liikenne ei suinkaan sujuvoidu siksi, että ihmiset tutkailevat sitä, kuka antaa kenellekin tietä. Selkeintä olisi kuitenkin noudattaa niitä ihan oikeita sääntöjä, vaikka välillä pujahtaakin tyytyväisenä autolla sellaiseen väliin, johon ei ilman noita ystävällisyyden osoituksia olisi asiaa.

Kuvassa näkyvässä kartiossa vilkkuu
soitettavaan joululauluun sopiva grafiikka. TODELLAKIN.
Aasinsilta johdattaa naapurustomme joulukuun ajan liikennesumppuun. Meiltä on vain kivenheiton verran matkaa alueen taatusti kuuluisimman jouluvaloharrastajan luo, joka virittää pihaansa joka vuosi kymmeniätuhansia lamppuja, lähinnä ohikulkijoiden iloksi, sillä kieltäydyn uskomasta, että talon asukkaat itse varsinaisesti nauttisivat pihassaan kuukauden verran välkkyvästä jouluvaloshowsta. Liikennesumppu siitä tulee yksinkertaisesti siitä syystä, että ihmiset pysähtyvät talon viereen ihmettelemään. Koko talo ja sitä ympäröivät puut ja pensaat ovat täynnä välkkyviä valoja - ja bonuksena voit vieläpä virittää autosi radion tietylle taajuudelle, jossa soivat joululaulut ja jonka tahtiin pihan valot vilkkuvat. Siis TODELLAKIN. Talon pihassa on kyltti, joka mainostaa kyseistä radiotaajuutta.

Näin meillä Vermontissa. Kyllä tänne sekaan mahtuu, todellakin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti