tiistai 12. tammikuuta 2016

Äidit, nuo äidit

Kävin tänään kampaajalla. Olen jo kolmen vuoden vakioasiakas kampaajalleni, sillä löysin täältä aikoinaan aivan ensi kokeilulla työnsä taitavan ja vieläpä mukavan ihmisen. Tänään hän oli oma ihastuttava itsensä, puuskutti ehkä hieman, mutta sitä en todellakaan ihmettele - hän odottaa kolmatta lastaan ja viikkoja ei laskettuun aikaan enää kovin montaa ole. Ja vatsansa oli kyllä jo aivan valtava.

Siinä istuskellessani tulin ajatelleeksi, että kenellehän suuntaisin seuraavalla kerralla, sillä silloin hän aivan varmasti pitää äitiyslomaa. Hän kertoikin aikovansa olla kokonaiset viisi viikkoa pois töistä. En hämmästellyt, sillä tämä on täällä aivan tavallista. Äitiysloma aloitetaan yleensä aivan synnytyksen kynnyksellä, jotta voidaan sitten olla vauvan kanssa kotona jopa useampi viikko. Ei, tällä kertaa en jutellut mitään siitä, kuinka kauan suomalaisnaiset ovat tavallisesti äitiysvapaalla. Joskus siitä on joku kysynytkin, sillä onhan pohjoismaisten naisten perhevapaaeduista monella jonkinlainen käsitys. Sitäkin on taidettu joskus minultakin kysyä, nukkuvatko suomalaislapset pahvilaatikoissa. Ja ihmetelty äitiyspakkauksia.

Tuttavapiiristäni löytyy myös nainen, joka piti äitiyslomaa melkein kolme kuukautta - ja irtisanoutui sen jälkeen työstään. Sekään ei ole niin epätavallinen ratkaisu, mikäli haluaa jatkaa kotona olemista lapsen kanssa. Eräs ystäväni palasi työelämään vajaa vuosi sitten oltuaan kaikkiaan kuusi vuotta kotiäitinä. Tuon kaksilapsisen perheen arki on muuttunut nyt kovasti, mutta hänkin on ratkaisuunsa tyytyväinen. Naapurini, jolla on kaksi lasta, on kotona kolmevuotiaan tyttärensä kanssa, kun kahdeksanvuotias poika käy koulua. Mieheni työpaikan pikkujouluissa juttelin pitkään erään naisen kanssa, joka kertoi tekevänsä neljänä päivänä viikossa IT-alan töitä ja pitävänsä perjantait vapaina, jotta hänellä olisi enemmän aikaa alle kymmenvuotiaille tyttärilleen. Eräs tuttava palasi töihin nopeasti lapsen syntymän jälkeen ja joutui laittamaan hänet kalliiseen hoitopaikkaan - sillä halpoja ei olekaan.

On paljon erilaisia ratkaisuja. Työtilanteita, taloudellisten seikkojen ajamia, omia valintoja ja niitä, jolloin vaihtoehtoja ei juuri ole. Oma käsitykseni perustuu toki vain havaintoihin omasta tuttavapiiristä, mutta jotain yhteistä näen tässä kaikessa. Sen, että kukaan ei arvostele toisen ratkaisua. Toinen on kiinnostunut toisen tilanteesta ja kysyy, mitä teet, oletko kotona vai työelämässä. Ovatko lapsesi kanssasi kotona vai käyvätkö preschoolissa. Mutta kukaan ei kysy: miksi. Sillä ei se olekaan siinä kohdassa olennaista.



Olen itsekin ollut kotiäitinä nyt monta vuotta. Omaan ratkaisuuni ovat vaikuttaneet vahvasti olosuhteet - olemmehan täällä, jossa mieheni tekee töitä ulkomaankomennussopimuksella. Olemme kaukana koti-Suomesta, ilman vahvaa tukiverkkoa. Ratkaisu on kuitenkin toiminut tässä tilanteessa hyvin. Välillä ajattelen sitä, että mikäli olisimme Suomessa, olisin suurella todennäköisyydellä entisessä työpaikassani (mikäli työnantaja olisi samaa mieltä). Elämä olisi epäilemättä ollut erilaista. Mutta, tämä ratkaisu on toiminut hyvin. Onko ollut koti-ikävä? Ei. Sillä sopeutuminen on minulle melko vahva laji.

Lähden tyytyväisenä kampaajani luota. Luottokampaaja, sellaisesta kannattaa pitää kiinni. Hän pyytää laittamaan viestiä taas, kun tarvitsen kampaukseen kohennusta. - Vaikka maaliskuullakin, laita vain viestiä! Luultavasti tulen kyllä aina välillä käymään töissä silloinkin siinä vauvanhoidon lomassa!

Niinpä. Sellaista se on. Ei niin kovin epätavallista sekään. Mutta minäkään en kysy: miksi.

4 kommenttia:

  1. Minua kiinnostaa kovasti tämä sopeutumisaspekti just työnteon näkökulmasta. Minä muutin raskaana Ranskaan, jolloin työasiat eivät päässä paljoa pyörineet. Nyt sen sijaan tarmo ja halu tehdä töitä on kova, vaikka kieltämättä järjestelyjä on tehtävä juuri tuon tukiverkon puutteen takia. Sanoit ajattelevasi elämää Suomessa, mutta koskaan mietityttänyt paluu takaisin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En oikeastaan mieti paluuta tällä hetkellä suuremmin, vaikka sehän on komennuslaiselle ja perheelleen tulossa eteen jossain vaiheessa epäilemättä. Mutta, tällä hetkellä elän oikeastaan hyvinkin kiinni hetkessä, ja katson, mitä elämä tuo tullessaan. Työelämää kaipaan nykyään kyllä välillä, se kaipuu on nostanut päätään sitä mukaa, kun lapset ovat kasvaneet ja koko perheemme sopeutuminen tänne on edennyt yhä luontevammin.

      Poista
  2. Ei täällä Saksassakaan kysellä miksi. Ihan vapaasti saa olla kotiäitinä tai osa-aikatöissä tai kokopäivätöissä tai mitä vaan. Eikä syyllistetä myöskään lapsen päiväkotiin laittamisesta. Itse olen ollut kanssa vuosia kotiäitinä (jonkun verran olen tehnyt kotoa käsin töitä ja olen myös opettajana suomikoulussa), osin olosuhteiden pakosta, osin omasta halustanikin. Tällä hetkellä se on perheellemmme paras ja helpoin ratkaisu. Jos asuisimme Suomessa, olisin taatusti töissä tai opiskelemassa uutta ammattia. Terveisin Jonna http://www.rantapallo.fi/lempipaikkojani/ blogista

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla myös kommenttia Saksasta! Kertomasi vastaa omaakin käsitystäni kyseisestä maasta. Minulla on paljon ns. Saksa-taustaa opiskeluajoilta, vaikka en ole maassa asunut (muutaman kuukauden kesätyöjakson kyllä).

      Poista