sunnuntai 25. tammikuuta 2015

Onpa kallista!

Onpa kallista, huudahtaa amerikkalainen. Aika halpaa, hymisee suomalainen. Ja tuijottaa polttoaineen hintoja toteemissa. 


Eurooppalaisen täytyy kuitenkin tehdä vähän laskutoimituksia. Hinta on tietenkin Yhdysvaltain dollareissa, ja hinta on US gallonalle (joka on n. 3,785 litraa). Eli kun lasketaan ensin litrahinta ja muunnetaan se vielä euroiksi, niin saadaan reilut 50 senttiä / bensalitra. Ei se niin kovin kalliilta tunnu.

Mutta ei vermontilainen ole oikein samaa mieltä. Tällä seudulla polttoaine on nimittäin kalliimpaa kuin suurin piirtein missään muualla USAssa, kiitos keskittyneen polttoainekaupan. Burlingtonin kaupunkiseudun huoltoasemista valtaosan omistaa neljä kauppiasta, jotka ovat, aiheestakin, saaneet syytöksiä kartellikaupasta. Vertailukohdaksi voisi ottaa vaikkapa halvan Texasin, jossa voi bensaa saada tällä hetkellä näköjään jopa 1,59 dollaria / gallona. Joten litrahinnaksi tulee silloin n. 35 senttiä. 

Mutta sananen dieselistäkin. Se onkin täällä päin bensaa kalliimpaa, ja sen käyttö suhteellisesti ottaen huomattavasti Eurooppaa harvinaisempaa. Siitä syystä ei ole mitenkään selvää, että huoltoasemat myisivät myös dieseliä, ja sellaista paikkaa joutuukin joskus vähän jopa etsiskelemään. Dieselkäyttöisten autojen osuus on vain muutaman prosentin luokkaa. Osuus on kuitenkin kaiketi kasvamassa vähitellen. Mutta jos täällä sitten mielii hankkia dieselkäyttöisen auton, on ostettava saksalainen (Mercedes, BMW, Audi, VW). Jaa, dieselvero? Ei täällä sellaista ole.

Mutta kyllä bensaa ja dieseliä kuluu, sillä USAssa tyypillisesti käytetään autoa paljon. Todella paljon. Usein liikkuminen on suunniteltukin lähinnä vain ajoneuvoliikenteelle, ja muut väylät saattavat puuttua. Mutta meillä täällä Vermontissa ovat asiat kuitenkin vähän toisin. Kevyelle liikenteelle löytyy melko hyvin väyliä ja niillä jopa kuljetaan, sillä vermontilaiset ovat keskimäärin kuitenkin melko ulkoilevaa väkeä. Polkupyöräilijöitä näkee myös paljon, mutta sellaista (suomalaista?) ilmentymää kuin polkupyörällä asiointia, ei kyllä varmasti näe. Sillä kyllähän tavaroiden kuljettamiseen aina auto tarvitaan.

Sanoo amerikkalainen. Näin on, myöntää myös ulkosuomalainen.

3 kommenttia:

 1. Terveiset Texasista! Halpaa on kuin saippua. Tosin itse tankkaan dieseliä ja juurikin saksalaiseen autoon kun amerikkalista ei saa dieselillä kuin pick-uppina. Siitä olen ollut erittäin positiivisesti yllättynyt, että ihan lähes kaikilta asemilta saa dieseliä. Täytyy myöntää, että on se kyllä ihanaa kun ei tarvitse täällä miettiä tuota polttoaineen hintaa eikä välttämättä mennä halvan perässä kuten Suomessa. Ja nythän se on entistä halvempaa kuin raaka-öljyn hinta on pudonnut niin rajusti.

  Menin tässä taannoin pyörällä kauppaan. Kaupassa katsoivat minua kummastuneesti kun oli vielä pyöräilykypärä päässä. Sitten kysyivät huvittuneena, että tulitko ihan pöyrällä kauppaan.. :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä koillisnurkalla ei tosiaan ole niitä dieselpisteitä mitenkään joka nurkalla, kysyntä lienee kuitenkin sen verran maltillista.

   Voin muuten kuvitella, kuinka sinua on ihmetelty, kun olet pyöräillyt kauppaan. Perin harvinaista varmasti! ;)

   Poista
 2. Meilla on pikkasen halvempaa kuin teilla. Meillakin molemmat auto Saksalaisia ja dieselia tankataan. Se mua on aina hamannyt etta taalla ei todellakaan joka asemalta saa dieselia. Pitaa siis miettia menot ja tankkaukset kun tankki on tyhjenemassa.

  VastaaPoista