tiistai 6. maaliskuuta 2018

Heipä hei, nor'easter

Hiljalleen alan vilkuilla sääennustetta. Suomalaisena tekisi mieli sanoa, ettei ennustettu lumimyräkkä paljon hetkauta, mutta vuodet täällä ovat opettaneet, että tietynlaisia vaikutuksia voi omaan elämäänkin olla. Konkreettisimmin niistä kohdalle osuu koulujen sulkeminen snow dayn vuoksi, jolloin muut kyseiselle päivälle ajoitetut suunnitelmat joutuvat uuteen syyniin. Jos arki normaalistikin vaatii oman aikatauluttamisensa, joutuu sitä noina päivinä tekemään vielä vähän enemmän, jos mies on työmatkailemassa. Kuten useimmiten, kuten tälläkin kertaa.

Meille Vermontiin osuvat lumimyrskyt ovat tyypillisesti nk. nor'eastereita. Niillä tarkoitetaan myrskymatalaa Yhdysvaltain itärannikon tuntumassa, jolloin tuuli on usein kylmää koillisesta pyyhkivää. Ihan välttämättä ne eivät tarkoita lumisadetta, mutta tavallisimmillaan kyllä. Niihin liittyy mahdollisesti kovaa tuulta, tulvaa rannikkoalueilla ja voimakasta merenkäyntiä. Ne alkavat kehittyä etelämpänä, tavallisesti Georgian ja New Jerseyn korkeudella ja keräävät voimaa matkalla koilliseen. Itärannikko on suotuisaa aluetta nor'eastereille, sillä talvikuukausina kylmää ilmaa tulee Kanadan suunnasta etelämmäksi. Lämpimämpi ilmamassa, jota Golf-virta nostattaa pohjoisemmaksi, kohtaa kylmemmän ilmamassan ja rähinä on valmis. Näitä ilmiöitä voi syntyä periaatteessa milloin vain, mutta tavallisimmillaan ne ovat syyskuun ja 
huhtikuun välillä.



Seuraan Weather Channelin talvimyrskyluokitusta, joka jaottelee varoitukset kolmeen luokkaan: winter storm watch, winter weather advisory ja winter storm warning. Meille eilen annettu watch on tänään näköjään muuttunut warningiksi. Lunta luvataan ehkä noin 5-8 tuumaa (n. 12-20 cm), joka kuulostaa kyllä koulujen sulkemiselta. Ennuste kertoo, että tiettyihin osiin Vermontia voi lunta olla odotettavissa enemmänkin, joten todellisuus voi olla vielä toisenlainenkin. Ei tämä kuitenkaan kovin paljolta omaan korvaan kuulosta, sillä täällä on näinä muutamina vuosina ehditty nähdä 50-70 cm lumipeitteitä yhden myräkän seurauksena. 



Bongasin kiinnostavan yksityiskohdan sitä koskien, milloin talvimyrskyvaroitus muuttuu oikeasti varoitukseksi eli luokituksen mukaiseksi warningiksi. Sillä on suuri merkitys, missä päin maata ollaan. Esimerkiksi Vermontin Burlingtonin lumiennusteen tulee olla n. 9 tuumaa varoituksen antamiseksi, kun taas Georgian Atlantaan riittää kaksi tuumaa samaa luokitusta varten. Asiaan vaikuttaa luonnollisesti mm. asukastiheys, ja sekin, miten "tottuneita" ihmisten katsotaan talvisäähän olevan. Nor'easterit saavat suurta huomiota (jopa Euroopassa!), sillä niillä on usein vaikutuksia itärannikon tuntumassa sijaitseviin suuriin metropoleihin, kuten New York, Philadelphia tai Washington D.C.

On siis aika ennakoida vähän. Tämä myrsky näkyy ulottuvan meille hiljalleen keskiviikon aikana ja olevan kovimmillaan torstaina. Tästä syystä suunnittelen viikko-ohjelmani niin, että poikkean ruokakauppaan keskiviikkona, kun lapsilla vielä todennäköisesti on normaali koulupäivä. Lumipäivinäkin kauppoihin täällä ilman muuta pääsee, mutta reissun tekeminen kolmen lapsen kanssa sakeassa lumisateessa, kun liikenne tökkii ja liukastelee, ei houkuta, mikäli helpompikin vaihtoehto on käytettävissä. Myrskyvaroitukset kehottavat aina varaamaan ruokaa kolmeksi päiväksi, mutta täällä en ole havainnut koskaan varsinaista hamstraamista leipähyllyillä. Itselleni riittää, että varaan ruokaa sen verran, että kauppaan ei tarvitse ainakaan ennen perjantaita poiketa uudelleen. 

Talvi ei siis vielä näytä antavan periksi, vaikka meillä onkin jo muutaman viikon ajan ollut välillä kivastikin kevättä ilmassa. Maaliskuun nor'eastereissa on myös se ns. hyvä puoli, että niiden tuoma lumi ei tyypillisesti pysy maassa montaa päivää. Sitä odotellessa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti