keskiviikko 8. huhtikuuta 2015

Pienehkö Vermont-Trivia

Ihan heti alkuun täytyy todeta, että kyllä tänne töitä on tultu tekemään. Tai no, kun nyt tarkkoja ollaan, niin yksi perheenjäsenistämme on kutsuttu tänne töihin, ja me muut olemme seuranneet perässä. Mutta kiistän, subjektiivisesti mutta vakaasti, että meillä olisi mitään tekemistä seuraavan asian kanssa.

Väitän siis, että kyllä täällä Vermontissa aika moni töitäkin tekee. Tilastonikkarit vain ovat saaneet sattumalta aikaan seuraavanlaisen kartan:

(www.forbes.com 1.4.2015)

Tutkimustulos nojaa monenlaiseen työvoimaan liittyvän dataan, kuten viikottaiseen työaikaan tai työmatkoihin kuluvaan aikaan, sekä ihmisten käytössä olevaan vapaa-ajan määrään ja niin edelleen. Täällä meillä päin työtunteja tehdään viikossa keskimäärin n. 37, kun kovimmin työskentelevät toisaalla ahertavat keskimääräisesti 40 tunnin verran. Työmatkoihin ei pikkuisessa osavaltiossa saa aikaa paljon kulumaan, kun ruuhkatkin ovat melko tuntematon ilmiö. Burlingtonin 'menestykseen' tässä tilastossa vaikuttaa epäilemättä myös esim. opiskelijoiden suuri määrä suhteessa koko (pieneen) väkimäärään. Juttu löytyy alkuperäiskielellä täältä.

No, jos laiskaksi meitä moititaankin, niin monessa suhteessa ollaan myös vapaamielisyyden tyyssijassa. Esim. Talouselämä (linkki tässä) uutisoi Suomessakin siitä, kuinka tänä vuonna kuudes Yhdysvaltain osavaltio, Kansas, on hyväksymässä aselain, joka antaa oikeuden kantaa asetta ilman lupaa tai koulutusta. Nuo viisi muuta ovat Alaska, Arizona, Arkansas, Wyoming ja - Vermont. Mainittakoon vielä, että rikostilastoissa Vermont taas kuuluu Yhdysvaltain puhtaimpiin.

Pikkuisesta osavaltiosta löytyy kuitenkin monia kivoja, pieniä yksityiskohtia. Vermont on esimerkiksi osavaltioista johtava vaahterasiirapin tuottaja. Sen suurin kaupunki on Burlington (jossa reilut 40 000 asukasta), joka on toisaalta pienin ollakseen osavaltion suurin. Vermont on myöskin osavaltio, jossa korkein rakennus yltää vain 38 metriin. State Fruit täällä on omena, State Beverage taas maito ja State Pie tietenkin omenapiirakka.

Mutta mikä sanoo muuuu? Se on vermontilainen lehmä. Niissäkin Vermont pitää kärkisijaa - lehmien määrä suhteessa ihmisten määrään osavaltiossa on nimittäin Yhdysvaltain suurin. Tänne mahtuu noin 150 000 lehmää ja reilut 600 000 ihmistä. (Kukaan ei kyllä ole kertonut, ovatko lehmät vaikuttaneet jutussa ensimmäisenä esiteltyyn tilastoon... hmm.)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti