tiistai 6. elokuuta 2013

Äiti, mikä toi on?

Mikä toi on? Mikä tuossa on? Mitä äiti tekee? Niin, meidän nuorimmaisella (Minuuttia Nuoremmalla siis) on ilmeisesti alkanut ensimmäinen kyselyikä. Päivässä saa vastata ehkä muutamaan sataan kysymykseen. Niin kauan, kun kysymykset pysyvät näinkin simppeleinä, selviää niistä kohtuullisesti päivän toimien lomassa, mutta odotan kasvavalla mielenkiinnolla sitä aikaa, kun tämä pieni sirppana oppii kyselemään monimutkaisempia asioita... sellaisella intensiteetillä on tämä kielellinen kehitys nyt käynnistynyt, että ei meinaa perässä pysyä. Niin, eivät ne vastaukset aina ihan apteekin hyllyltä tule äidilläkään - esim. taannoin lentokentän vessassa pisti välillä oikein miettimään, että hanoista vai vivuista vai pumpuista vai viemäriputkistako me nyt sitten puhutaankaan.

Niin tai näin, on ihastuttavaa seurata, kun pienet avartavat maailmankuvaansa hurjalla vauhdilla. Mitenkäs niitä sanoja muuten tuollaista vauhtia oppisikaan, kuin jatkuvasti kyselemällä. Toiston voimakin on jo todettu: jos laitan lautaselle kymmenen mustikkaa, saan melko suurella varmuudella myös kymmenen kysymystä: äiti mikä toi on. Kertaa kymmenen siis.

Eivät ne vastailemiset siihen lopu, kyllä niistä huolehtii myös hän Minuuttia Vanhempi. Hänen tyylinsä tosin on (suomalaisen miehen tapaanko?) hieman ytimekkäämpi: kysymyssanan 'täkä' tai tökö' olen oppinut tulkitsemaan samoin kuin siskonsa monisanaiset mikä-toi-on / mikä-tuossa-on -yhdistelmät. Hyvin pärjätään näinkin :)

Ja pääsemme luonnollisesti nauttimaan myös muutamaa astetta haastavammista kysymyksistä, kun isosisko pohtii maailman menoa. Hänellä on tapana miettiä asioita mielessään ja päästää viimein ilmoille askarruttavat asiat: jonain päivänä ne saattavat liittyä vaikkapa kirahveihin (Äiti, mitä kirahvit syövät? Äiti, onko kirahvienkin pissa keltaista?), toisena päivänä esimerkiksi pingviineihin (Äiti, osaavatko pingviinit lentää? Äiti, miksi pingviineissä on mustaa ja valkoista?).

Niitä vielä vaikeampia kysymyksiä odotellessa siis. Kiitos, kuukkeli.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti