tiistai 3. helmikuuta 2015

Ilmiö nimeltä talvi

Puhelimeni pirahtaa maanantaiaamuna klo 6.07. Tuo pirahdus on sen verran odottamaton, että nappaan puhelimen hätäisesti yöpöydältä ja vastaan, vaikka en kyllä tosiasiassa edes sano mitään. Mikä ihmeen jonotusmusiikki täällä soi, hämmästelen, kun korviini kajahtaa tuntematon kappale.

Tunnistan äänen. Esikoisemme koulun johtaja laulaa käheähköllä äänellä: 'Stay away - because it's a snowy day...' ja niin edelleen. Musiikki melkein peittää äänen, mutta olen kuulevinani jotain liukkaista teistä, lumesta ja koulun sulkemisesta. Ja mieleen muistuu, että ennuste taisi luvata yölle lumisadetta. Paljonkohan sitä on tullut?

Snow day on ilmiö. Se on koulujen päätös pitää lapset kotona ja koulun ovet säpissä, sillä tieolosuhteet ovat huonot. Vilkaisen ulos ja totean, että lunta on ehkä yön aikana ehtinyt sataa kymmenisen senttiä vanhan kerroksen päälle, mutta tuisku on melkoinen. Vilkaisu lämpömittariin kertoo, että pakkasta on parikymmentä astetta. Tuuli viuhuu, joten kylmää on, se on totta. Ulkosuomalaisella käy kuitenkin mielessä, että olisin kyllä saanut lapseni kouluun ajoissa tällaisenakin aamuna - toki on myönnettävä, että on helppo sanoa, kun kouluun on meiltä kolmen minuutin automatka. Minun mielestäni on ymmärrettävää, että esimerkiksi New Yorkin kokoisessa kaupungissa suljetaan paikkoja lumisateen aikana, sillä ruuhkaisuus on aivan toisissa mitoissa kuin meillä täällä landella. Mutta se, että USA nyt vain menee vähän sekaisin silloin, kun sataa lunta, se nyt vain on - ilmiö.

Eivät kaikki pidä lumipäivistä. Voi olla yhtäkkiä aika ongelmallistakin keksiä, mihin lapset laitetaan, kun koulu on kiinni ja vanhempien pitäisi ehkä kuitenkin mennä töihin - jos sinne pääsevät. Ja vaikka vanhempi voisikin pysytellä kotona, on sää usein noina päivinä sellainen, ettei ulos lumileikkeihin ole välttämättä kuitenkaan asiaa. Kuten meillä eilen, kun pakkasta oli koko päivän noin parinkymmenen asteen verran ja lumi satoi maahan tuiskuten pohjoistuulessa. Ei tarvitse lisäillä, miksi emme ulkoilleet.


Wind chill on myös tullut terminä entistä tutummaksi viime vuosina. Täällä sitä eli tuulen vaikutusta lämpötilan tuntumaan seurataan ahkerasti, ja syytä onkin. Eilinen pohjoistuuli muutti kahdenkymmenen asteen pakkaslukemat tuntumaan kolmeltakymmeneltä. Näin kylmästä sanasta en edes pidä ollenkaan.

Mutta onneksi meitä varoitellaan. Paikalliset sääsivustot suoltavat lumimyrskyvaroituksia (winter storm warning) talvikaudella tuon tuosta. Termi alkaa kärsiä pahasta inflaatiosta, ainakin ulkosuomalaisen silmissä. Suomalainen vain toteaa, että jaahas, lunta sataa. Ja että kai se joskus loppuu. Ja harvemmin tekee edes suunnitelmiin muutoksia lumisateen vuoksi. Tosin jos on matkustavaista sorttia, joutuu osallistumaan suunnitelman muutoksiin tämän tästä, sillä yksi asia on varma: kun sataa lunta, se vaikuttaa USAn lentoliikenteeseen. Ja piste.


Kun sataa lunta, myös autoliikenne puuroutuu. Moni ajaa hiljaa ja epäilemättä erittäin hyvästä syystä, joka on - renkaat. Mitään hyvää ei suomalainen voi sitten nähdäkään siinä, että autoissa on täällä pohjoisessa(kin) usein kesärenkaat tai All Season tires. Liian moni luottaa siihen, että All Season -renkailla voi ajaa kesät talvet, vaikka ne eivät ole talvirenkaat ensinkään. Niiden ominaisuuksissa ei ole mitään, mikä tekisi niistä talvikeleihin sopivat. Niiden pintakuvio saattaa olla tavallista kesärengasta aggressiivisempi, mutta se ei tee niistä talvirenkaita. Mutta kyllä talvirenkaitakin käytetään, ja niiden käyttäjät ovat talvikeleillä varsin paljon onnellisempia. Täällä käytetään myös aika paljon termiä snow tires, mutta rengasala pyrkii laajentamaan tietoisuutta tarjoamalla termiä winter tires.

Kun tulimme tälle seudulle kaksi ja puoli vuotta sitten, oli meille mainostettu, kuinka talvet ovat olleet viime vuosina leutoja. Siihen ne sitten tällä erää loppuivatkin, sillä tämä meidän kolmas talvemme täällä näyttää olevan aivan yhtä kylmä kuin kaksi edellistäkin. Pakkasta, lunta ja tuulen tuiverrusta. 

Ei siis auta muu kuin vetää peitto tai kaksi korviin ja kääriä jalkansa villasukkiin niin päiviksi kuin öiksikin. Kevät tulee, eikö niin, tuleehan se tänäkin vuonna, tuleehan?

2 kommenttia:

  1. Ihanaa, miten tämä on iso ja monimuotoinen maa. Täällä länsirannikolla on hyvinkin kevät. Iltapäivät kuljetaan t-paidassa ja uimakausi ulkoaltaissa käynnistyy vähitellen (ainakin suomalaisten mielestä).

    Tosin meillekin on luvattu viikon lopulla (vesi)sadetta ja siitä seuraava ilmiöhän on varsin samanlainen kuin teillä lumen tullessa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aina ihan pikkuisen kateellisena kuuntelen kommentteja länsirannikon säästä :) Kevät on aina niin ihanaa aikaa! Ja tulee se meillekin... Kieltäydyn kuuntelemasta niitä ennustuksia, joiden mukaan kevät saapuu tänä(kin) vuonna myöhässä...

      Poista