tiistai 29. joulukuuta 2015

No onkos tullut kesä! Siis talvi. Vai syksy?

Ja sitten sää. Sen verran suomalaisena on pysytty, että säästä pitää aina olla jotain sanomista. Miksei sitten tänä talvena, joka ei ole oikein talvi vielä ollutkaan, vaan ennemminkin pitkään jatkuneen kesäsään vaihtuminen pitkään jatkuneeseen syyssäähän. Saimme kyllä kerran pienen lumisateen lokakuussa, mutta siihen se sitten jäikin.

Jossain vaiheessa jokin pitkäaikainen ennuste ehti jo väittää, että tulisi kylmä talvi. Mutta se kumottiin jo kauan aikaa sitten toisella ennusteella, joka päinvastoin lupasi lauhaa talvea. Sen mukaisesti on saatu täällä elellä, joskin tähän ilmastoon tyypillinen vaihtelevuus on kyllä sääntö. Lämpötila ja säätyyppi voi muuttua hetkessä, esimerkiksi vuorokaudesssa voi helposti tapahtua vaikkapa parinkymmenen asteen muutos lämpötiloissa.

Joulukuu on ollut näillä kulmilla ennätyslämmin. Pääsipä jouluaaton sää erityisesti ennätysten joukkoon täällä Burlingtonin seudulla, ei kaiketi mittaushistoriasta löytynyt aiempaa niin lämmintä jouluaattosäätä. Meillä lämmintä oli lopulta +18C, ja päivä meni jännittäessä, että menisikö jopa +20C rikki. Ei mennyt ihan tässä meillä, mutta kummalliselta sää joka tapauksessa tuntui: aattoaamun kauppareissulla lämpö tulvahti päälle autosta noustessa suorastaan epätavallisella tavalla. (Ei tää kato mikään Kalifornia ole.)


Mutta lämpö meni menojaan. Joulupäivänä lämpötila oli laskenut ehkä kymmenen astetta ja tapaninpäivänä saimme kaatosadetta. Sunnuntaiaamuna taisi olla jo pakkasta. Ylläolevan kuvan nappasin kävelylenkiltä maanantaina 28.12., kun olimme saaneet edellispäivänä (hyvin) kevyen lumipeitteen maisemaa kaunistamaan. Ja tiistain vastaisena yönä alkanut lumisade, joka on ehtinyt muuttua tähän iltaan mennessä vuoroin rännäksi, vuoroin vedeksi tai jääksi, on jättänyt meille n. 15 cm lumikerroksen. Joten aivan talviselta näyttää taas (viimein), tuskin kuitenkaan kovin pitkään tälläkään kertaa. 


Vaikka nyt näyttääkin siltä kuin kalenterin mukaisesti pitäisikin näyttää, on suurin syypää lämpimiin säihin täällä itärannikollakin ilmeisesti El Nino, joka on käsittääkseni vahva lajissaan tänä talvikautena. Vaikkei kaikki sen aiheuttamaa olekaan, on paljon mahdollista, että se vaikuttaa meillä päin niin, että lämpötilat ovat tavallista korkeammat vielä edelleen tammi-helmikuun ajan. Kaikki jää kuitenkin nähtäväksi. Seudun hiihtokeskukset ovat luonnollisesti kärsineet surkeasta alkukaudesta. Ja talvirengaskauppakin tykkäisi niistä huonoista, talvisista keleistä, jotka tulivat kyllä nyt auttamatta kovin myöhään. En käynyt tänään itse kokeilemassa maanteiden olosuhteita, mutta voin kuvitella, etteivät varoittelut huonosta kelistä turhaan tulleet. Sen verran epämääräistä ja moninaista on olomuodoltaan tuo sade tämän päivän aikana ehtinyt olla.

Lapset ovat kyllä riemuissaan lumesta! Ketään alle 8-vuotiasta ei tänään haitannut, että lumi oli märkää ja taivaalta tipahteli milloin mitäkin - lunta oli kuitenkin sen verran, että lumileikkejä saatiin varsin hyvin testattua pitkän tauon jälkeen. Omana päänsärkynäni pysyy kuitenkin se, että koska sää vaihtelee koko ajan, ei pysty päättämään, mitä kaikkia varusteita pitäisi pitää näkyvillä muuten tilavan talon kohtuuttoman pienessä kuraeteisessä. Takeista saattaa tarvita toppaista, vedenkestävää, tuulenpitävää tai ihan vain kevyttä versiota kaikkia vaikkapa viikon sisään. Yhtä lailla kumisaappaita, kevyttoppakenkiä tai paksuja talvisaappaita, tai lenkkareita. Ja kerrotaan kaikki kolmella. Plus yritetään saada mahtumaan aikuistenkin varusteet samaan tilaan. Ei kannata kadehtia.

Terveisiä siis pikkuisesta talvesta. Jäämme odottelemaan, mitä jännää luontoäiti seuraavaksi keksii!

3 kommenttia:

  1. Kaliforniassa on nyt kyllä kylmä. Meidän tienoilla lämpötila on käynyt yöllä pakkasenkin puolella ja nurmikko ollut aamuisin kuurassa. Ei puhettakaan paristakymmenestä asteesta!

    VastaaPoista
  2. Samaa olin tulossa kirjoittamaan kuin ylläoleva, koska pitäähän suomalaisen vastata sääkeskusteluun. ;) Kaliforniassa on kylmä eli ei teidän sää todellakaan ole mikään kalifornialainen. Aattona meillä oli joku 7 astetta täällä Piilaaksossa. Täällä on aamuisin kuuraa pienen öisen pakkaslukeman vuoksi. Hemmetin kylmä siis. :)

    VastaaPoista
  3. Kylmäähän teillä tosiaan tuntuu myös joskus olevan! Meille tuo 7 asteen jouluaatto olisi ollut melko lämmin sekin, puhumattakaan tästä toteutuneesta, joka tuntui lähes helteeltä :) No, ensi viikon alussa saattavat yölämpötilat pudota -15C:een, joten kylmääkin kyytiä on taas luvassa. Pysyvää on vain se, että muutokset ovat nopeita! Terkkuja sinne laidalle!

    VastaaPoista