maanantai 28. maaliskuuta 2016

Oi kevät, kevät, kevät

Olikohan se sitten kevätväsymystä, en tiedä. Kellot käännettiin kesäaikaan täällä pari (kolme?) viikkoa sitten ja sitä seurasi arkiviikko, jolloin väsytti ja väsytti. Aamuisinko? Loogisesti kai niin luulisi, mutta ei, vaan iltaisin. Piti kömpiä kohti sänkyä jo melko pian lasten jälkeen, vaikka yleensä istuskelen alakerrassa sen jälkeen vielä kevyesti monta tuntia. Ehkä sitä on tulossa vanhaksi, jos se johtuukin siitä. Vaikka yleensä toivun jet lageistakin muutamassa päivässä, joten logiikka ontuu nyt siinäkin.

Have you started spring cleaning yet? Siinä on, katsokaas, oiva small talkin aihe näinä viikkoina. Kyllä, olen ainakin suunnitellut kevätsiivousta, kun olen katsonut keväisen auringonpaisteen aikaan saamaa armotonta pölyjen paljastumista, ja yhtä lailla se on heittänyt silmieni eteen ne kymmenet tuhannet käpälänjäljet aurinkohuoneemme ikkunoissa (Äiti, kato, orava! Äiti, sataa lunta! Äiti, tänään sataa! Äiti, minä näin meidän pihassa linnun!). Joten, olen aloittanut ajatustyön. Ja niin, tilannut pari salskeaa kokolattiamattojen pesijää, joten ei täällä nyt ihan laiskoja ole oltu. Sitä paitsi olemme parin viime viikon sisällä luopuneet neljästä vanhasta polkupyörästä (ostaneet kaksi) ja koonneet yhteensä viisi kassillista pois toimitettavaa vaatetta. Kyllä siis, olemme aloittaneet kevätsiivouksen.Keväinen allergiakin yrittää tulla, aina sellaisina päivinä, kun aurinko paistaa ja tuuli käy, ja kevät etenee mukavaa vauhtia. Oireet kyllä helpottavat, kun muutaman päivän välein tulee taivaalta joko räntää, lunta tai kaatamalla vettä. Jos säätyyppi on täällä vaihteleva lähes milloin vain, tuntuu se olevan sitä erityisesti näin keväällä - juuri kun ajattelit, että nyt kevään lämpö tulee (ja pysyy), työntää ennuste meille päin kylmiä sateita. Sitten antaa taas toivoa parin päivän jälkeen. Paikalliset paljastavat varpaansa suurin piirtein hetimiten, kun pakkasta ei enää ole ja lapsetkin vaihtavat saman tien lyhyisiin hihoihin ja kulkevat ilman lakkeja ja käsineitä. Minä, suomalainen, mietiskelen, milloin lapset voisi päästää ulos ilman välikausipipoja. Vielä en ole tänä keväänä päästänyt.

Mutta on oikukkaassa keväässä puolensa. Jos viikonlopulle osuu kylmä sää, tuntuu aivan sopivalta mennä lasten kanssa lähiareenalle luistelemaan, kun taas aurinkoisen lämpimänä päivänä on ihanaa päästä pyöräilemään. Kevään ensimmäinen piknikki, terassikahvit ja ulkona nautittu jäätelöannos ovat vielä kokematta, mutta grillikauden olemme kyllä jo avanneet - jos nyt grillattu ruoka on muutenkin yleensä pelkästään herkullista, on se pitkän talven jälkeen suussasulavaa. 

Kyllä kevät on aika ihana. Varsinkin kun tietää, että lämmin kausi on vasta tulossa ja että lämpöä tulee riittämään monta kuukautta. Tänä vuonna siihen on vieläpä helppo uskoa, sillä pitkäaikainen ennuste lupailee meille keskimääräistä lämpimämpää huhti-toukokuuta ja selvästi keskimääräistä lämpimämpää kesä-elokuuta. Se on kuulemma nyt sitten se la Nina, joka on syrjäyttämässä el Ninon. Mahtavia voimia nämä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti