lauantai 20. kesäkuuta 2015

Juhannusmietteissä näissä

Kuuluuhan sitä vähän romantisoida, suomalaista juhannusta. Yötöntä yötä, järvimaisemia ja kesätuulessa keinuvia koivunoksia. Sitäkin, että grillata täytyy, vaikka vettä tulisi vaakasuoraan tai toppavaatteita melkein tarvittaisiin. Saunoa ja uidakin, vaikka järvivesi olisi hyytävän kylmää. Sillä suomalainenhan tekee niin, koska on suomalainen keskikesä ja juhannus.

Ulkosuomalaisen juhannus voi olla erilainen. Meillä se on ollut tavanomaisen kesäinen viikonloppu, normaalin sellaisen mittainenkin. Perjantaihan oli täällä toki aivan normaali arkipäivä, ja meillä se muuttui vieläpä erityisen kotipainotteiseksi siksi, että kolmikostamme pienin, joka oli saanut edellispäivänä kolme rokotusta, sai perjantain vastaisena yönä kuumepiikin, joka antoi oireita vielä koko perjantain ajan. Lauantai onneksi hävitti kuitenkin vaivan, joten pääsimme suhteellisen normaaliin viikonloppuvauhtiin.

Ja sitten sää. Olo ei ole sikäli kotoinen, että sää ei ole muistuttanut tavanomaista suomalaista juhannussäätä. Satoi meillä kyllä perjantaiaamuna, mutta iltaa kohti sää kaunistui ja lauantai on mennyt erittäin miellyttävässä kesäsäässä, vajaassa kahdessakymmenessäviidessä celsiuksessa ja auringonpaisteessa. Aamupäivällä käyskentelimme keskustan Farmers Marketilla ja ostimme paikallisen leipomon oliiviöljyllä, merisuolalla ja yrteillä maustettua rinkulaleipää. Järjettömän hyvää sellaista.


Päivällä tuli tehtyä muutama kipaisu kauppoihin ja yksi jäätelöbaarilla poikkeaminenkin, ja pyörälenkillekin ehdimme. Eivät ne suuria urheilusuorituksia ole, mutta edistystä on kuitenkin tapahtunut tänä kesänä siinä muodossa, että jokainen kolmesta lapsestamme jo polkee suurinpiirtein koko matkan yhtä soittoa. Vielä emme haaveile siitä vaiheesta, että hyppäisimme itsekin pyörän päälle, sillä kolmen vielä epävarman, eri tahtiin polkevan, pyöräilijän vahtimisessa on edelleen riittävästi puuhaa.

Ei ole saunottu eikä uitu. Ei ole edes grillattu tänään, sillä tämän päivän ohjelmaan solahti paremmin takeaway. Huomenna on aikaa grillailla, jollei säänhaltija tee tepposia, sillä se uhkailee ukkoskuuroilla. Mutta koska lämpötila kipuaa huomenna hellerajan paremmalle puolelle, ei sadekaan suuremmin haittaa. Ihan kelpo juhannus ulkosuomalaisellakin siis. Otan siis sohvalla vielä paremman asennon. Tähän juhannukseen voisi kuulua vielä lasi proseccoa sekä vähän vaikkapa bruschettajuustoa ja paikallista, pitkään kypsytettyä cheddaria, muun muassa. Suomi-romantiikan aika on parin viikon kuluttua, tilatkaahan sinne vähän lämpöä lisää, että tarkenemme tulla!

P.S. Nippelitietona yöttömän yön kansalle tarjottakoon, että aurinko laski täällä tänään klo 20.40 ja nousee aamulla klo 5.07. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti